4. Kakelugn
En kakelugn är en verklig prydnad. Den håller och avger värme under lång tid. Det krävs en viss teknik för att kunna elda på ett bra sätt! En liten brasa förslår inte – man måste elda på ordentligt under någon timme för att få hela ugnen varm.
Idag finns det möjlighet att köpa en helt nyproducerade kakelugnar. Det säljs även äldre nedmonterade, gamla, antika eller modernare varianter. Det är förstås en smaksak vad man väljer, och också beroende av i vilken miljö ugnen ska placeras. Har du tur kan du hitta en bra begagnad nedmonterad. Bra att kolla markanden innan du bestämmer dig. Priserna kan variera.
Ett tag revs kakelugnar ut från många äldre hus. De uppfattades som omoderna – och istället för att restaurera dem slängdes de ut. Idag har trenden vänt och många önskar att ha en riktigt vacker kakelugn i sitt hem.
Den händige kan själv mura ihop kakelugnen, men de flesta av oss bör nog välja att anlita en fackman för att få den på plats. Det är ju inte enbart en utseendefråga utan i allra högsta grad en fråga om funktion. Att få rätt drag så att ugnen blir lätt att elda i är naturligtvis högsta prioritet, liksom att få kakelugnen tät.
Rökgaserna passerar igenom ett kanalsystem i kakelugnen och värmen sprider sig då till stenarna i kanalerna. Hela kakelugnen blir så småningom varm. Förr byggdes kakelugnar oftast av traditionellt tegel. Idag används ofta olivin eller täljsten som bibehåller värmen längre.
För att installera en kakelugn bör du ha ett rejält bjälklag och ett stabilt golv. En kakelugn skall stå på ett gjutet fundament och när den är på plats väger den mycket! Det finns kakelugnsmakare som är experter inom området. Fråga dem innan du sätter igång med planering inför att bygga och installera. Det är viktigt att få fundamentet rätt från början. Det finns ingen genväg, det måste vara ordentligt gjort.