2. Gasolgrill

Gasolgrillar är något som blivit alltmer populärt i Sverige. Här får du tips om olika typer och vad du bör tänka på när du ska köpa gasolgrill.

Olika gasolgrillar

GasolgrillEn gasolgrill kan se oerhört olika ut. Du kan hitta alltfrån små bordsgrillar till stora, exklusiva lyxgrillar med en mängd olika finesser.

De största modellerna har förutom gjutjärnsdel också brännare som ger möjlighet till att tillaga sås eller annat brevid. Du får grillspett och ibland också steglös inställning av termostaten. Dessa grillar finns med upp till 5 brännare – ja du får alltså nästan ett helt kök i dessa jättestora allt-i-ett-grillar.

Ofta finns lavasten med som är tänkt att likna grillkol. Modeller inom de lägre prisklasserna bygger ibland på att värmen fördelar sig i stenen.

Skillnad mellan grillarna är stora vilket också innebär att prisnivån är mycket varierande. Allt från strax under tusenlappen upp till en 25-30.000 kr för en “värsting-grill” kan du få betala.

En annan stor skillnad är vikten. En bordgrill väger några kilo medan din “värsting-grill” kan väga över 100 kg. Visserligen dras den på hjul men du får ändå räkna med tunga lyft när du skall förflytta den till annan plats.

Varför köpa en gasolgrill?

Gasolgrillen blir alltmer populär. Troligen beror detta på att vi lever i en tid då vi ofta har bråttom. En gasolgrill kör igång direkt. Du behöver inte leta fram briketterna i förrådet eller vänta på att kolen blivit lagom glödgad innan du lägger på biffarna.

En gasolgrill ger dig helt enkelt ett snabbare sätt att grilla. Dessutom har det blivit status att ha en rejäl stor exklusiv gasolgrill, vilket ytterligare bidragit till populariteten.

Det är relativt billigt att driva en gasolgrill om man väljer en grill med viss kvalitet som är bränslesnål. Istället för att bära hem ett antal påsar kol eller briketter och en mängd tändvätska varje sommar handlar det om att skaffa en gasoltub per säsong.

Tänk på…

  • kontrollera gasolförbrukningen innan du köper en gasolgrill. De billigare modellerna kan ha högre förbrukning.
  • En gasoltub kostar ca 1.000-1.200 kr i inköp. Refill av flaska kostar ca 250-350 kr. En tub sägs kunna räcka en hel säsong på de “bättre” modellerna. Kolla hur mycket gasol din gasolgrill kommer att dra innan du bestämmer dig gör en modell.
  • Håll koll på hur mycket gasol du har kvar innan du bjuder hem till ett jättekalas!
  • Det är visserligen en smaksak – men mysfaktor blir trots allt inte lika hög med gasolgrill som med en koleldad grill. Det luktar inte brasa på samma sätt!
  • Tänk praktiskt – inte enbart utifrån mängden finesser. Hur pass enkelt är det att rengöra gasolgrillen – Kolla noga innan du köper!


Exempel gasolgrill (Landmann – se länk nedan)

OBS! Det finns EU-bestämmelser som kräver att gasolgrillar ska kontrolleras av särskilda provningsorgan. Det skall finnas CE-märkning och också etiketter, som sitter väl synliga och skall kunna ge nödvändig information.

På etiketten skall anges vilket provningsorgan som kontrollerat varan, vem som är tillverkare och vilken sorts gas grillen är avsedd för. Det ska också finnas varningstext på svenska.

Kolla detta noga – det är särskilt viktigt om du tänker köpa via en okänd leverantör eller via Internet!
Fundera på hantering av gasol. En viss kunskap krävs. Läs gärna Landmanns tips. Klicka här