2. Att värma upp huset med ved

Här kommer lite mer att tänka på om du funderar på att börja värma upp ditt hus med en vedeldad brasa:

Med dagens öppna planlösningar väljer altfler att värma upp sitt hus med hjälp av en modern vedkamin. Ökade elpriser gör att alltfler ser det som ett ekonomiskt lönsamt alternativ.

Det går åt ungefär 6-10 m3 ved per år vid uppvärmning av en normalvilla. Detta varierar naturligtvis beroende på var i landet du bor, hur stor din villa är och hur varmt du väljer att ha det inomhus. Tänk på att det kräver en hel del arbete att värma upp sitt hus med ved. Inköp, hemtransport, sågning, klyvning, förvaring och att bära in veden kräver tid. Sedan kräver själva eldningen också en del arbete. Att förvara ved inomhus smutsar också ner och kräver ökad städning.


Har du en öppen spis kan det vara lönt att installera en kassett för att få värmen att stanna kvar i huset i högre utsträckning. Har du en äldre kamin kan du fundera på om du vill ersätta den med en braskamin klädd med täljsten exempelvis osv…

Har du en öppen planlösning i ditt hus är det lättare att få värmen att sprida sig i huset. Du kan använda dig av olika fläktlösningar som hjälper till att sprida värmen i huset. Välj alltid en tystgående fläkt.

Det finns företag som kan hjälpa dig med att planera för hur du sprider och fördelar värmen i ditt hus på bästa sätt. Kolla med din fackhandlare som sysslar med spisar och kaminer.

Tips: Du kan kontakta din lokala energirådgivare för att få tips på hur du utnyttjar din kamin eller panna på bästa sätt. Du hittar mailadress och telefonnummer hos Energimyndigheten.