1. Tätning av skorsten…

Tätning av skorsten krävs ibland för att den ska vara möjlig att använda. Om du planerar att skaffa en öppen spis eller en braskamin bör du börja med att fundera på hur din befintliga skorsten ser ut. Om det finns en rökkanal i ditt hus bör du undersöka om den är möjligt att använda denna.

Tätning av skorstenHuvudregeln är att en skorsten/rökkanal måste vara tät. Annars finns risk för läckage av rök in i huset eller för brand i fastigheten. Regler finns om att provtryckning skall ske av godkänd skorstensfejare/sotare eller av kommunen innan eldning får ske. OBS! Kolla alltid vilka regler som gäller i din kommun.

Om du får din rökkanal eller din skorsten godkänd av sotaren är det möjligt för dig att installera din braskamin direkt. Om du däremot inte får din rökkanal godkänd får du tänka om – det finns olika sätt att lösa problemet.

 

Glidgjutning – Schädlermetoden

Ett alternativ är att invändigt täta kanalen med en metod som kallas för Schädlermetoden eller glidgjutning. Man fäster då en gummikon i ett kraftigt rep i botten av skorstenspipan och ställer sig ovanpå skorstenstoppen och häller ner en keramisk tätningsmassa (godkänd för ändamålet) samtidigt som gummikonen sakta dras uppåt. Då fastnar tätningsmassan på väggarna på insidan av pipan och du får en tät skorsten igen.
Ny slang i rökkanalen

Alternativet är att installera en böjbar slang i rostfritt stål i pipan. Ett ganska enkelt sätt som dock har en nackdel. Diametern på rökkanalen blir betydligt mindre än den som din urspungliga skorsten hade. Det betyder att skorstenen inte kan svälja lika mycket rök som tidigare. Har du otur kan detta innebära att det börja ryka in från brasan.

 

Kan man göra det själv?

Tätning av skorstenDet krävs att man är rätt händig för att klara av dessa operationer. Oftast är det bäst och snabbast att anlita någon som gjort det förr och som vet hur man gör. Leta upp en seriös firma.

Tänk också på att skorstenen skall besiktigas av skorstensfejaren för att säkerställa att den nya installationen är tät. Det finns regler som säger att din rökkanal måste vara godkänd. Det är också ett krav för att din försäkring skall gälla.

Till nästa sida:  Ny skorsten, installation ny rökkanal….