3. Braskamin

braskaminEn trevlig brasa kan du få med en braskamin. Gjutjärnskaminer har funnits länge och användes förr som enda uppvärmningskällan i huset.

Det finns en uppsjö av kaminer att välja på idag. Allt från enkla gjutjärnskaminer (med eller utan glaslucka) till exklusiva kaminer klädda med täljsten (se bild längre ner) .

En moderna variant av gjutjärnskamin med glaslucka är en inte alltför dyr investering som ger dig en hög mysfaktor och mycket värme.

Vissa gjutjärnskaminer förses med beklädnad av täljsten. Förutom att du får en snygg dekor på braskaminen så behåller täljstenen värmen länge vilket innebär att du får längre eftervärme efter det att brasan falnat.

Vissa braskaminer tillverkas i stålplåt idag. Vad som är bäst är en smaksak. Idag kan du kombinera funktion och design och det finns en mängd olika modeller att välja på.


Gemensamt för dem alla är att de är möjliga att flytta in i ditt hus och kan monteras upp på plats. Ofta kan du montera ihop kaminen själv – men själva anslutningen till skorstenen kan kräva hjälp av fackman.

braskaminEn braskamin kräver en anslutning till en rökkanal/skorsten. Om din skorsten inte är godkänd för eldning bör du kontakta din kommun som vet vart du vänder dig för att få skorstenen testad. Detta sker genom provtryckning. Om din skorsten är tät räcker det att du ansluter din braskamin till skorstenen. Om provtryckning visar att din skorsten är otät bör du fundera på en skorstensinsats. Hör med kommunen eller sotare vad som gäller för just din bostad. Mer info hittar du också under “Skorsten” på denna webbsida.

När du fått OK eller planerat hur din rökkanal kan fungera är det bara att välja braskamin efter tycke och smak. Täljstens-, gjutjärns- och kakelkaminer är några varianter.

Fördelen med en kamin i förhållande till öppen spis är att du får mycket högre effekt av ditt eldande. Kaminen avger betydligt mer värme – värme som stannar kvar i ditt hus och som strålar ut från kaminen. Olika kaminer har olika verkningsgrad men den ligger runt 65-75%.

Tänk på att anpassa kaminen efter hur stort rummet är där kaminen placeras. Bäst effekt av din braskamin får du om du har en öppen planlösning eftersom värmen då lättast sprider sig i huset.

Men…en alltför öppen planlösning kan å andra sidan få värmen att försvinna upp på ovanvåningen istället för att stanna kvar i vardagsrummet…