Gel brasa eller brasa med bioalkohol

En brasa som drivs av bras-gel eller bioalkohol vara ett alternativ för dig som söker en skorstensfri brasa. Oftast placerar man ut burkar med gele eller bioalkohol bakom vedträna. Dessa produkter brinner med en låga som är ofarlig och som ej ska sota. Dock finns det en viss skillnad mellan produkterna på marknaden vad gäller kvalitet.

gel brasa Foto: Fire of Sweden (bioalkohol)

Bras-gel

Bras-gel är en trögflytande produkt som man ibland också används genom att stryka ut produkten direkt på de keramiska vedträna.

Till bras-gel finns det en hel del tillbehör. Vill man t.ex. ha doft av ved och brasa finns faktiskt särskilda doftpinnar som man kan använda i sin skorstensfria brasa. Det finns också gél med sprakljud som ger en mer känsla av en äkta brasa.

Nytt i Sverige är också att man kan köpa bränslepatroner som ger en bredare låga än en vanlig brasgel-burk. Bränslepatronerna brinner i 2-2,5 timmar och finns med eller utan doft av t.ex. gran, kanel, vanilj, björnbär. Doften påminner om den du får från doftljus.

Bras-gel kommer ofta från USA.

Exempel på leverantör: Real Flame

Bioalkohol

Bioalkhol är en betydligt mer lättflytande produkt. Denna produkt lär vara renare i sin sammansättning än vad bras-gelen är eftersom det är färre komponenter tillsatta i produkten. Däremot finns inte några doft eller sprak-tillsatser.

Exempel på leverantör: Fire of Sweden, Rum&kök

I en gel- eller bioalkohol-brasa är det inte möjligt att använda vanlig ved. Det kräver särskilt tillverkad ved som klarar av den värme som den utsätts för. (se exempel nedan.) Det är också möjligt att använda lavastenar eller motsvarande.

Fördelar brasa med bioalkhol eller gel:

– Renare: du slipper nedsmutsning med ved/aska inomhus
– Billigare: du slipper ansluta till skorsten = billigare att installera
– du kan flytta din öppna spis när du möblerar om
– du får en “riktig eld” i spisen
– du behöver inte peta in en pinne till
– ger en hög mysfaktor – är snygg!

Nackdelar brasa med bioalkhol eller gel:

– lite av känslan går förlorad
– viss gel kan avge lite kemisk lukt. Prova dig fram till en bra gele eller använd bioalkohol
– gel är inte så billigt – en burk gel som brinner 2-3 timmar kostar ca 50-75 kr
– av denna typ av braskaminer är enbart ett fåtal ännu typgodkända i Sverige.

Tänk på:

Brandrisk föreligger alltid vid hantering av brännbart material.
Det har inträffat tillbud där gelburken välts omkull. Var försiktig!

Väljer du att hänga din skorstensfria brasa på väggen – kontrollera att den verkligen monteras korrekt så att den inte faller ner.

OBS! Kontrollera om braskaminen du köper är Typgodkänd. Nu finns det typgodkända kaminer i Sverige. Om du köper en typgodkänd kamin är brandrisken betydligt mindre.

OBS! Använd aldrig en brasa utan skorsten i ett alltför litet rum. En brasa kräver en stor mängd syre. Se till att rummet är stort och att ventilationen är god så riskerar du inte att syrebrist uppstår

Bild: Vedträn särskilt tillverkade för brasa med bioalkohol eller bras-gele.
Foto: Fire of Sweden