1. Kolgrill

kolgrill

Kolgrill finns i olika varianter: klotgrill, grilltunna, american design-grill mm.

För… vad kan slå en rejäl kolbädd som med sin orange yta riktigt ångar av hetta? Doften av kol, eld och röken (ja till och med den!) ger en särskild känsla. Visst är det speciellt första gången på säsongen när man tar fram grillen och börjar laga sin egen mat utomhus….

Det finns en mängd olika typer av kolgrillar:

Traditionell grill

En traditionell grill kan se ut på många olika sätt. Rund, fyrkantig, hög eller låg, på ben eller som engångsgrill att ha på stranden eller på bordet. Variationen är stor.

Den traditionella grillen har en nedsänkt del där du placerar kol eller briketter och ett grillgaller där du placerar kött eller fisk eller grönsaker efter tycke och smak. I bästa fall har du också möjlighet att höja och sänka grillgallret i olika snäpp för att reglera grilltemperaturen.

Grilltunna

kolgrillTraditionellt har man egenhändigt tillverkat en grilltunna av ett oljefat som delades mitt av på tvärs. Tunnan fylldes med kol och sedan lades helt enkelt ett stort rejält grillgaller över hela tunnan.

Idag är det möjligt att köpa färdiga grilltunnor som också ger möjlighet att höja och sänka grillgallret och därmed justera temperaturen

Klotgrill

Klotgrillen är, precis som namnet säger, ett klot. Klotgrillen består av underdel (halva klotet) och lock (övre halvan). I underdelen placerar man kol eller briketter och tänder grillen precis som vanligt.

Dock finns i botten av underdelen hål, som bör hållas fria från sot, och som reglerar luftflödet genom elden. När kolet blivit lagom för att påbörja grillningen kan locket läggas på och grillning ske under lock. Locket gör att värmen hålls kvar runtom köttet och att det därför blir har förutsättningar att bli genomstekt utan att få en alltför hårdstekt yta.

American design-grill

Det finns nu också särskilda större modeller av kolgrillar som till utseendet liknar gasolgrillarna med huv och ventilation, sidobord m.m. Dessa grillar fungerar med sitt lock precis som en ugn som gör det möjligt att få tjockare köttbitar genomstekta och goda.

Lite lyxigare, lite roligare, men också lite dyrare än en traditionell grill.