6. Pelletskamin

pelletskamin

Pelletskamin finns idag i olika utföranden. Enklare eller mer avancerade.

Låt oss börja med produkten pellets. Pellets tillverkas av trädrester – t.ex. såg- och kutterspån eller bark. Oftast används biprodukter från sågverk och andra träindustrier. Med pellets tillvaratas rester och återanvänds som bränsle, vilket är bra för miljön men också ekonomiskt fördelaktigt för dig som vill värma ditt hus.

Att det är bra för miljön att elda med pellets har framkommit. Men frågan är hur mycket tid det tar?

Att elda med pellets är enklare idag när det finns automatiska kaminer där man kan ställa in önskad effekt. Men det krävs att man är beredd att hantera pellets. Så det kräver mer arbete än om du eldar med fjärrvärme eller el.

Å andra sidan får du med en pelletskamin en betydligt högre mysfaktor än om du har en elpanna stående i källaren!

En modern pelletskamin liknar en vanlig braskamin. Ja, ibland kan det vara svårt att se skillnad. Dock är en pelletskamin lite klumpigare och större. Så ställer man en braskamin och pelletskamin brevid varandra så ser man naturligtvis skillnaden.


Dagens helautomatiska kaminer har möjlighet att låta pellets automatiskt matas in efterhand. Du kan också ställa in effekt och temperatur. En pelletskamin inkluderar därför en del elektronik och kräver att el dras in till kaminen.

Pellets
Pellets är en kort rund stav med en diameter på 6,8,10 eller 12 mm.

Pellets består av mycket hårt sammanpressat material vilket innebär att det har högt energivärde. Man brukar säga att en liter pellets kan värma en normalstor villa under en timma mitt i vintern.

Att tänka på:
De som säljer pelletskaminer idag talar om helautomatisk drift, men kolla innan du köper så du säkert vet hur du ska hantera din kamin.

Kolla också ljudnivån och hur tändning sker. Tändning kan ske automatisk.