2. Öppen spis, kassett, spisinsats

öppen spisVad kan vara häftigare än att kura ihop sig framför den öppna spisen och titta på en brasa som brinner?

En öppen spis ger värme och hög mysfaktor under höst och vinter. Men även under vår och sommar kan den öppna spisen göra det hemtrevligt och mysigt. Att en regnig eller kall dag tända en brasa i den öppna spisen är helt rätt!

Effekt av en öppen spis
Tänk på att en öppen spis har mycket hög mysfaktor, men många gånger får du inte behålla så mycket av värmen i huset. Att elda i en traditionell murad öppen spis är nämligen det minst effektiva sättet att elda på. Runt 90% av vedens energi lär försvinna upp till kråkorna, 10% kan du hoppas på att få behålla själv. Man brukar tala om att verkningsgraden är 10%.

Vill du få bättre effekt av din öppna spis bör du sätta in en särskild spisinsats eller spiskassett (se bilden till höger) då får du behålla betydligt mer av värmen från din öppna spis.

Kassetten gör att luften cirkulerar runt kassetten och ut i ditt vardagsrum. Du får då bättre nytta av den behagliga värmen i ditt hem.

Kassetter finns i olika utförande och i olika storlekar. Vilken du bör välja beror till stor del på hur din nuvarande eldstad och din skorstenslösning ser ut.