6. Majbrasa & Påskbrasa
Majbrasa, majbål, majkase, valborgsbål, valborgsmässobål, valborgskase, påskbrasa. Ja, det tänds traditionellt utomhusbrasor i Sverige. Här beskriver vi dessa i korthet.
Majbrasa
I Sverige har vi en särskild tradition på Valborgsmässoafton.
Vi tänder en stor brasa – en “majbrasa” – för att fira att vintern rasat ut och att våren är på väg. Att vi kallar brasan för majbrasa trots att vi faktiskt tänder brasan den 30 april kanske beror på att vi firar maj månads ankomst. Vad vi kallar bålet för varierar lite mellan olika delar av landet. Exempel:
- Majbrasa
- Majbål
- Majkase
- Valborgsbål
- Valborgsmässobål
- Valborgskase
Vanligtvis får vi lyssna till vårtal och höra traditionella körsånger och naturligtvis värma oss vid den stora brasan. Ibland blir det också fyrverkeri när brasan börjar falna…..
Körsångerna är viktiga: Vad vore ett valborgsfirande utan följande sånger:
- Majsång (Sköna maj, välkommen till vår bygd igen! )
- Under rönn och syren (Blommande sköna dalar, hem för mitt hjärtas ro! )
- Vårsång (Glad såsom fågeln i morgonstunden)
- Vintern rasat (Vintern rasat ut bland våra fjällar)
Påskbrasa
I vissa delar av Sverige firas påsken med en riktig Påskbrasa. Precis som på Valborg smäller man då också av raketer och fyrverkeri.
Påskbrasa eller påskeld är en utomhusbrasa som vanligen tänds på påskaftonskvällen. Tidigare tändes påskbrasor på flera håll i landet (för att skrämma bort påskkärringar) men idag sker det framförallt i området kring Göteborg och Bohuslän. Ibland tävlas det på öarna utanför Göteborg om vem som kan bygga den största brasan.
Vill du läsa mer om traditioner. Klicka här: www.traditioner.se